Καύσωνας και θερμοπληξία

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από θερμοπληξία, αλλά και τα κατοικίδια. Ειδικά σε περιόδους καύσωνα, η εξάντληση από τη ζέστη είναι κάτι που συναντάμε συχνά στους σκύλους. Πολλές φορές τα συμπτώματα είναι ήπια, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή τους.

Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη θερμοπληξία. Αρκεί, να ακολουθήσουμε κάποιες απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές.

Τι είναι η θερμοπληξία

Με τον όρο «θερμοπληξία» εννοούμε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να θέσει τη ζωή ενός ανθρώπου ή ενός ζώου, σε κίνδυνο. Η θερμοπληξία αποτελεί μια επείγουσα κλινική κατάσταση κατά την οποία οι μηχανισμοί του σώματος δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Για τον σκύλο και τη γάτα, τα φυσιολογικά όρια είναι 38-39°C. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει τους 41°C, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα.

Αιτίες και ποια ζώα κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία σ’ αυτό και η έντονη και παρατεταμένη άσκηση του ζώου είναι οι συχνότερες αιτίες πρόκλησης θερμοπληξίας.

Πολύ νεαρά ή υπερήλικα ζώα είναι περισσότερο ευάλωτα σ’ αυτήν καθώς επίσης και τα παχύσαρκα. Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε σε ζώα με συγκεκριμένα νοσήματα (καρδιολογικά, collapsus τραχείας) και ζώα βραχυκεφαλικών φυλών όπως: French Bulldog, Boxer, Pug, English Bulldog, Boston Terrier, Shih-Tzu, Chow-Chow, κ.ά.

Είναι σοβαρό; Σε ανθρώπους μεταδίδεται;

Το νόσημα θεωρείται πολύ σοβαρό, αφενός διότι προσβάλει πολλά οργανικά συστήματα του ζώου, αφετέρου όταν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτό είναι θανατηφόρο.

Ο κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η μόλυνση γίνεται μέσω τσιμπήματος σκνίπας και όχι από τον σκύλο (αφορά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς).

Τα βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας

  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Δύσπνοια
  • Ταχύπνοια με ανοιχτό στόμα (λαχάνιασμα)
  • Σιελόρροια
  • Κατάπτωση
  • Λήθαργος
  • Απώλεια συνείδησης

Αν αναγνωρίσετε συμπτώματα θερμοπληξίας του κατοικίδιού σας αντίστοιχα με αυτά παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να σας συμβουλεύσει για τη μεταφορά του.

Πρώτες βοήθειες

  1. Μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  2. Με χλιαρό (όχι παγωμένο) νερό βρέξτε το σώμα και τα πέλματά του και δώστε του να πιει σε θερμοκρασία δωματίου σιγά-σιγά και όχι με τη βία.
  3. Μέχρι να τον μεταφέρετε στο Κτηνιατρείο, βάλτε μια βρεγμένη πετσέτα* στο σώμα του ή δημιουργήστε ένα δροσερό περιβάλλον με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η βρεγμένη πετσέτα να μένει για μικρό χρονικό διάστημα, όσο ακόμη δροσίζει, γιατί αν ζεσταθεί θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα (μπλοκάρει την αποβολή θερμότητας).

Προληπτικά μέτρα για να αποτρέψετε τη θερμοπληξία

  • Μην αφήνετε τον σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο (ούτε για «2 λεπτάκια»)
  • Βγείτε βόλτα αργά και αποφύγετε τον καύσωνα (η άσφαλτος «βράζει»)
  • Να έχετε πάντα μαζί σας (μπουκαλάκι με) νερό για την απαραίτητη ενυδάτωσή του
  • Φροντίστε το τρίχωμά του με χτένισμα και περιποίηση
Αν τις ημέρες του καύσωνα δείτε τον σκύλο σας να λαχανιάζει γρήγορα ή αναγνωρίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δώστε τις πρώτες βοήθειες και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας, χωρίς καθυστέρηση.