Τα εμβόλια παρέχουν προστασία στους μικρούς μας τετράποδους φίλους έναντι πολλών ασθενειών, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή τους εάν εκτεθούν σε αυτές. Η πρόληψη αυτή προσφέρει ασφάλεια τόσο στον σκύλο μας, με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ενεργού λοίμωξης ή/και κλινικής νόσου από κοινά παθογόνα, όσο και σε εμάς τους ίδιους, καθότι στα απαραίτητα εμβόλια του σκύλου περιλαμβάνονται και στελέχη ανθρωποζωονόσων, όπως η λύσσα και η λεπτοσπείρωση.
Για ποιες ασθένειες μπορεί να εμβολιαστεί ο σκύλος σας;
Τα κουτάβια θα πρέπει να εμβολιάζονται για την προστασία τους έναντι των βασικότερων ασθενειών, όπως:
- η νόσος Carré («μόρβα»)
- η λοιμώδης ηπατίτιδα
- η λεπτοσπείρωση
- η παρβοΐωση («τύφος»)
- ο ιός της παραγρίπης
Τα κουτάβια με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλιο που περιέχει τα παραπάνω στελέχη (DHLPPi), γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για την έγκαιρη ανοσοποίηση του κουταβιού.
Στη χώρα μας, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός έναντι της λύσσας, ο οποίος μπορεί να γίνει από την ηλικία των 3 μηνών. Οι αρχικοί αναμνηστικοί εμβολιασμοί μπορούν να ολοκληρωθούν μετά την ηλικία των 12 εβδομάδων. Η λύσσα είναι ανθρωποζωονόσος και ο εμβολιασμός των σκύλων εντάσσεται στο πλαίσιο διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.
Ο εμβολιασμός για τη λεπτοσπείρωση, μπορεί να επαναλαμβάνεται μεμονωμένα και κάθε 6 μήνες, σε σκύλους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από το περιβάλλον διαβίωσής τους, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν πολλά τρωκτικά στο χώρο. Η λεπτοσπείρωση είναι ανθρωποζωονόσος και μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος των σκύλων περιορίζεται η διασπορά της, προστατεύοντας τόσο τα κατοικίδιά μας, όσο και εμάς.
Ο εμβολιασμός για την προστασία έναντι της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας (βήχας κυνοκομείου) είναι προαιρετικός. Πραγματοποιείται μόνο σε ζώα που είναι σε κίνδυνο έκθεσης στην ασθένεια – συνήθως γίνεται λίγο νωρίτερα από τη φιλοξενία του ζώου σε ξενοδοχείο σκύλων. Ο εμβολιασμός για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα παρέχει διάρκεια ανοσίας 1 έτους, βάσει των κοινών εμβολιακών στελεχών.
Στη χώρα μας η λεϊσμανίωση (καλαζάρ) αποτελεί ενδημικό νόσημα, οπότε προαιρετικά εμβολιάζουμε τον σκύλο μας. Ο εμβολιασμός μη μολυσμένων σκύλων μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 6 μηνών για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ενεργού λοίμωξης ή/και κλινικής νόσου μετά την έκθεση στον παθογόνο μικροοργανισμό. Πριν την ετήσια διενέργεια του συγκεκριμένου εμβολίου απαιτείται ο αιματολογικός έλεγχος για την ανίχνευση της λεϊσμανίωσης. Ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη χρήση αντι-παρασιτικών και εντομοαπωθητικών προϊόντων (αμπούλες, κολάρα, σπρέι) ενισχύει το επίπεδο προστασίας του σκύλου μας.
Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια;
Ο εμβολιασμός αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι για την ευζωία του κατοικιδίου μας. Ο βέλτιστος σχεδιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος μεγιστοποιεί τα ευεργετικά του αποτελέσματα, ενώ ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τους τετράποδους φίλους μας. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μπορεί να μειωθεί αν δεν συντηρούνται σε σωστές συνθήκες ή αν οι τεχνικές χορήγησής τους δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Επίσης εξαρτάται και από την κατάσταση υγείας του ζώου. Για τον λόγο αυτό, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μια πλήρη κλινική εξέταση πριν εμβολιάσει το κατοικίδιό σας, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ενδείξεις ασθένειας και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Ο εμβολιασμός ενδείκνυται μόνο σε υγιή ζώα, τα ζώα που νοσούν από κάποια ασθένεια δεν εμβολιάζονται όσο έχουν ενεργό λοίμωξη. Η πλήρης ανοσοποίηση ενός ζώου ύστερα από έναν εμβολιασμό μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την κακή διατροφή, την ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων (ανοσοκατασταλτικά) και το στρες. Ο κτηνίατρος είναι εκείνος που θα επιλέξει το κατάλληλο εμβολιακό πρόγραμμα για το ζώο σας ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο και τρόπο που ζει.
Χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός;
Η προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό δεν είναι απαραίτητα διά βίου. Η διάρκεια της ανοσίας εξαρτάται από το εμβόλιο που χρησιμοποιείται, πότε αυτό πραγματοποιείται και υπό ποιες συνθήκες. Η μακροχρόνια προστασία που παρέχεται από τους εμβολιασμούς ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τα εμβολιακά στελέχη που χρησιμοποιούνται.
Ο επαναληπτικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υψηλού τίτλου αντισωμάτων που προστατεύουν από την εκάστοτε ασθένεια.
Γιατί πρέπει να εμβολιάσω τον σκύλο μου;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια αποτελούν βασικό παράγοντα ελέγχου σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των τετράποδων φίλων μας. Ένα σημαντικό μέρος της ευζωίας του κατοικιδίου μας, αποτελεί ο προληπτικός εμβολιασμός του, ο οποίος περιορίζει την εκδήλωση νοσημάτων που θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Παράλληλα, ο εμβολιασμός των κατοικιδίων προστατεύει έμμεσα και εμάς από τη διασπορά ανθρωποζωονόσων.
Με στοιχεία από www.vetlexicon.com