Εμβολιασμός στη γάτα

Εξαιρετικά μολυσματικές και δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της γάτας σας. Ωστόσο, για πολλές από αυτές τις παθολογικές καταστάσεις παρέχεται προστασία μέσω του εμβολιασμού. Η ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου εμβολιασμών όταν το γατάκι σας είναι ακόμη μικρό, καθώς και ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός, ακολούθως, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και ευζωία του τετράποδου φίλου σας.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια;

Τα περισσότερα εμβόλια χορηγούνται με ένεση κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Τα εμβόλια δρουν εκπαιδεύοντας τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα της γάτας σας, ώστε να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στους ιούς ή τα βακτήρια που περιέχονται στο εμβόλιο. Αυτός ο μηχανισμός θα αποτρέψει τη μόλυνση της γάτας σας με το μικρόβιο για το οποίο έχει εμβολιαστεί όταν εκτεθεί σε αυτό.

Κατηγορίες εμβολίων

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες.

  1. «Ζωντανά εμβόλια»
    Περιέχουν ένα στέλεχος του μικροβίου που έχει τροποποιηθεί μέσω επεξεργασίας, έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στο ζώο, αλλά να διεγείρει την ανοσολογική του απόκριση.
  2. «Αδρανοποιημένα εμβόλια»
    Το μικρόβιο έχει αδρανοποιηθεί μέσω θερμικής επεξεργασίας ή με χημικές ουσίες. Τα «ζωντανά εμβόλια» παρέχουν καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες*.

*Τα «ζωντανά εμβόλια» δεν συνιστώνται στα έγκυα ζώα και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις.

Για ποιες ασθένειες μπορεί να εμβολιαστεί;

  • Πανλευκοπενία της γάτας
  • Ioγενής ρινοτραχειίτιδα της γάτας
  • Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FeLV)
  • Χλαμύδια
  • Λύσσα
    Ο εμβολιασμός έναντι της λύσσας είναι υποχρεωτικός σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα), διότι αποτελεί θανατηφόρο ζωονόσο.

Ο κτηνίατρος θα σας συμβουλέψει σχετικά με τον εμβολιασμό της γάτας σας και θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες λεπτομέρειες, εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό μαζί της.

Πότε πρέπει να εμβολιαστεί η γάτα σας;

Τα γατάκια προστατεύονται από πολλά λοιμώδη νοσήματα μέσω των αντισωμάτων, τα οποία λαμβάνουν κατά τις πρώτες ώρες της ζωής τους από το γάλα της μητέρας τους (πρωτόγαλα). Ο πρώιμος εμβολιασμός είναι άσκοπος γιατί αυτά τα αντισώματα εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των εμβολίων. Ωστόσο, περίπου στις 8-9 εβδομάδες η μητρική ανοσία αρχίζει να εξασθενεί.

Για τις περισσότερες από τις παραπάνω ασθένειες, τα γατάκια θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο τους εμβολιασμό περίπου στις 8-9 εβδομάδες και στη συνέχεια να κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό στην ηλικία περίπου των 12-13 εβδομάδων. Μέχρι το γατάκι σας να ολοκληρώσει τους πρώτους εμβολιασμούς και για κάποιες μέρες μετά, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες, εκτός εάν είσαστε σίγουροι ότι οι άλλες γάτες είναι απαλλαγμένες από ασθένειες. Αν το γατάκι ξεκινήσει από νωρίς τους εμβολιασμούς (8-9 εβδομάδων) καλό είναι γίνει και ένας τρίτος εμβολιασμός στην ηλικία των 16-17 εβδομάδων για εδραίωση της ανοσίας.

Πόσο συχνά;

Η προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό δεν είναι απαραίτητα δια βίου. Η διάρκεια της ανοσίας ποικίλλει ανάλογα με τον οργανισμό, την περιβαλλοντική έκθεση κάθε ζώου καθώς και το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιείται. Η μακροχρόνια προστασία που παρέχεται από τους εμβολιασμούς ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τα αντιγονικά στελέχη που περιέχονται στο εκάστοτε εμβόλιο.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα σχετικά με το ενδεδειγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για τη γάτα σας.

Μπορεί να είναι επικίνδυνα;

Συχνά η γάτα σας μπορεί να είναι λίγο υποτονική για μια ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και το σημείο όπου έγινε η ένεση μπορεί επίσης να είναι επώδυνο και πρησμένο. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας πάλι στον κτηνίατρο.

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε σύμπτωμα στη γάτα σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα ή/και να σας καθησυχάσει.

Με στοιχεία από www.vetlexicon.com

Η γάτα σας πρέπει να εμβολιάζεται τακτικά, για να προστατεύεται πλήρως από τις ασθένειες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία αλλά και την ευζωία της.