«Είναι αντίθετη στη φύση», «είναι πράξη σκληρότητας», «δεν θα ήθελα να το έκαναν σε μένα», «βρήκα κιόλας σπίτια για τα κουτάβια», λένε συνήθως όσοι αρνούνται να στειρώσουν το κατοικίδιό τους.
Δοκιμάστε, όμως, να εξηγήσετε αυτές τις δικαιολογίες σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο που βλέπει το τέλος του να πλησιάζει, που καταδικάστηκε σε θάνατο (συνήθως μετά από σύντομη, μαρτυρική ζωή) εξαιτίας της ανευθυνότητας κάποιων ανθρώπων που του επέτρεψαν να γεννηθεί, αρνούμενοι να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων.
Τα οφέλη της στείρωσης
- Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου
Τα θηλυκά σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του στήθους από όσα στειρώθηκαν πριν τον πρώτο οίστρο τους (σε ηλικία 8–12 μηνών). Επίσης, είναι αδύνατο να εμφανισθεί καρκίνος των ωοθηκών ή της μήτρας σε ένα στειρωμένο θηλυκό. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα στα αρσενικά σκυλιά, όσον αφορά τα είδη καρκίνου των γεννητικών οργάνων. - Εξάλειψη του κινδύνου λοιμώξεων
Ένα μη στειρωμένο θηλυκό μπορεί να παρουσιάσει μία λοίμωξη γνωστή ως πυομήτρα, που συνήθως είναι θανατηφόρα αν δεν εγχειριστεί το ζώο. Με τη στείρωση, ωοθήκες και μήτρα αφαιρούνται, συνεπώς αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον. Στα αρσενικά η στείρωση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες λοιμώξεων του προστάτη. - Μείωση της τάσης φυγής στο ζώο
Η επιθετικότητα, οι δυσκολίες στην εκπαίδευση, το παρατεταμένο γαύγισμα ή ουρλιαχτό, η μανία καταστροφής αντικειμένων, είναι συμπεριφορές που σχετίζονται με το ένστικτο της αναπαραγωγής. Το μαρκάρισμα της περιοχής του αρσενικού με ούρα και η συγκέντρωση πολλών αρσενικών όταν το θηλυκό βρίσκεται σε οίστρο είναι καταστάσεις που θα εξαφανιστούν με τη στείρωση. - Οφέλη στη συμπεριφορά του ζώου
Όταν το αρσενικό μυρίσει κάποιο θηλυκό σε οίστρο το μόνο που θέλει είναι να βρει τη συγκεκριμένη σκυλίτσα. Οι κίνδυνοι για ένα ζώο που φεύγει από το σπίτι είναι πολλοί: τροχαία ατυχήματα, κλοπή, καυγάδες με άλλα αρσενικά, φόλες ή μπορεί και να χαθεί.
Από μία αυστηρά ιατρική οπτική γωνία, η στείρωση μπορεί να βελτιώσει και να παρατείνει τη ζωή του κατοικίδιου.
Τι νομίζουν πολλοί; Τι ισχύει στ’ αλήθεια!
«Ο σκύλος μου θα γίνει τεμπέλης και θα παχύνει»
Στην πραγματικότητα δεν είναι η στείρωση που οδηγεί στην αύξηση του βάρους ενός ζώου, αλλά η μετάβαση από την εφηβεία στην ώριμη ηλικία. Οι ανάγκες του σε θερμίδες μειώνονται, όπως ακριβώς στους ανθρώπους. Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίζουμε την εξισορροπημένη διατροφή του και την καθημερινή του άσκηση.
«Θέλω να είναι καλός φύλακας του σπιτιού μου»
Στειρωμένος ή όχι, ο σκύλος σας νιώθει πως το σπίτι σας είναι και δικό του σπίτι και θα το προστατέψει με αυτοθυσία, αν χρειαστεί. Ο μη στειρωμένος σκύλος έχει την τάση να επεκτείνει την «περιοχή» του και ίσως σας φέρει σε δύσκολη θέση αν επιτεθεί σε κάποιον που δεν πρέπει (π.χ. σε καλεσμένο του γείτονά σας!).
«Θέλω να βιώσουν τα παιδιά μου το θαύμα της γέννησης»
Το συνιστούμε μόνο στην περίπτωση που θέλετε τα παιδιά σας να βιώσουν και την τραγωδία του θανάτου των κουταβιών. Πιο κατάλληλα είναι τα αμέτρητα εκπαιδευτικά βίντεο στο youtube και τα ντοκιμαντέρ στα κανάλια.
«Θα ηρεμήσει αν γεννήσει μία φορά»
Φυσικά, μία σκυλίτσα είναι πιο ήρεμη όσο μεγαλώνει κουτάβια, αυτό όμως είναι παροδικό. Θα ηρεμήσει ούτως ή άλλως με την ηλικία, είτε στειρωθεί είτε όχι.
«Η επέμβαση είναι ακριβή»
Το κόστος φροντίδας ενός άρρωστου ζώου αλλά και των νεογέννητων από μια ανεπιθύμητη γέννα μπορεί να ξεπεράσει αυτό της στείρωσης.
«Καθόλου δεν θα μου άρεσε να με στειρώσουν»
Οι σκύλοι δεν αντιλαμβάνονται τον έρωτα όπως εμείς, δεν έχουν ψυχολογικά κίνητρα, ούτε ζευγαρώνουν για ευχαρίστηση. Είναι καθαρά ένα ένστικτο που βασίζεται στις ορμόνες τους και μόνο. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει περίπτωση να ζευγαρώσουν δύο σκυλιά, αν το θηλυκό δεν βρίσκεται σε οίστρο. Είναι λάθος να αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα κατοικίδιά μας.
Απαγορεύεται από το νόμο
Πλέον, από το νόμο απαγορεύεται το ζευγάρωμα του σκύλου μας εκτός αν έχουμε άδεια εκτροφέα. Αν θέλουμε να τον ζευγαρώσουμε μπορούμε μόνο για 1 φορά στη ζωή του και μόνο με ειδική άδεια από τον εκάστοτε Δήμο. Σε έναν υγιή θηλυκό σκύλο μπορούμε να προχωρήσουμε στη στείρωση του σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του, αρκεί να μη βρίσκεται σε οίστρο.