Συχνές ερωτήσεις

Συμβουλές | στείρωση

Καλό είναι οι σκυλίτσες να στειρώνονται μετά τον πρώτο οιστρικό τους κύκλο (περίοδος), ενώ οι αρσενικοί σκύλοι γύρω στους 12 μήνες. Τα θηλυκά γατάκια μπορούν να στειρώνονται από 6 μηνών, ενώ από 10 μηνών τα αρσενικά. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Στείρωση σκύλου

Την επηρεάζει θετικά ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και εξαφανίζοντας την πιθανότητα εμφάνισης πυομήτρας στα θηλυκά. Στα αρσενικά μειώνει την επιθετικότητα και τα προβλήματα σχετικά με τον προστάτη. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Στείρωση σκύλου

Ίσως να έχει μεγαλύτερη όρεξη, αλλά πάντα παχαίνει από το υπερβολικό φαγητό και όχι από την επέμβαση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Στείρωση σκύλου

Το καλύτερο είναι όλα τα ζώα να τρώνε μια ξηρά τροφή για στειρωμένα και κυρίως στα αρσενικά γατιά πρέπει να προσφέρουμε ειδική τροφή για στειρωμένες γάτες και να ελέγχουμε τακτικά το βάρος τους γιατί μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στην ούρηση (ουρολιθίαση, ουρολοιμώξεις).

Συμβουλές | εμβόλια

Τα κουτάβια εμβολιάζονται κάθε μήνα από την ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνουν το εμβολιακό τους πρόγραμμα αφού έχουν κάνει τουλάχιστον 3 εμβόλια μαζί με το αντιλυσσικό εμβόλιο που γίνεται σε ηλικία άνω των 3 μηνών. Το ίδιο ισχύει και για τα γατάκια. Τα κουτάβια αφού έχουν ολοκληρώσει το εμβολιακό τους πρόγραμμα και είναι άνω των 6 μηνών μπορούν να κάνουν και το εμβόλιο της λεϊσμανίασης που γίνεται μια φορά κάθε χρόνο. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στα άρθρα Εμβολιασμός στον σκύλο και Εμβολιασμός στη γάτα 

Ναι, εφόσον έχει κάνει τουλάχιστον 2 εμβόλια.

Συμβουλές | φαγητό

Το ιδανικό είναι η καλής ποιότητας ξηρά τροφή για την διατήρηση καλής σωματικής κατάστασης και σωστής στοματικής υγιεινής. Στους σκύλους απαγορεύονται όλα τα κόκκαλα και τα σπιτικά φαγητά με μπαχαρικά. Στις γάτες ισχύει το ίδιο, ενώ οι στειρωμένοι γάτοι πρέπει να τρώνε ειδική τροφή για στειρωμένα.

Ναι, αρκεί να μην περιλαμβάνει κόκκαλα και φαγητά με μπαχαρικά και να είναι ισορροπημένη τροφή όσον αφορά την περιεκτικότητα σε όλες τις κατηγορίες συστατικών, αλλά και για το στάδιο ζωής που βρίσκεται το ζώο μας (κουτάβι, ενήλικο, υπερήλικο).

Συμβουλές | υγιεινή

Κάθε μήνα είναι αρκετό, ενώ το παραπάνω καταργεί τους αμυντικούς φραγμούς του δέρματος και καθιστά το ζώο ποιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις του δέρματος. Οι γάτες πλένονται μόνες τους, ενώ κατά την διάρκεια του μπάνιου προστατεύουμε τα αυτιά του σκύλου με πώμα από βαμβάκι ή ωτοασπίδες για την πρόληψη της ωτίτιδας.

Εάν το ζωάκι συνεργάζεται, τότε μπορούμε να κάνουμε πλύσιμο των δοντιών του με ειδικές οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα για την υγιεινή του στόματος. Επίσης χρήσιμη είναι η επιλογή ξηράς τροφής και η χρήση ειδικών μασόμενων λιχουδιών (dental sticks). Μπορεί να γίνει και καθαρισμός δοντιών (όπως γίνεται στον άνθρωπο) όταν κρίνεται απαραίτητο (συνήθως 1-2 φορές τον χρόνο).

Τα ζώα κουρεύονται συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο.

Κίνδυνοι

Έξω υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι (αυτοκίνητα, δηλητήρια, αρρώστιες) για το γατάκι/σκυλάκι σας αν βγει χωρίς επιτήρηση.

Όχι, αν παίρνονται όλα τα προληπτικά μέτρα για το ζώο (εμβόλια, αποπαρασιτώσεις, καθαριότητα)

Εξω-αποπαρασίτωση και μέτρα κατά του Καλαζάρ.

Ασθένειες

Η Λεϊσμανίαση του σκύλου, γνωστή και ως Καλα-άζαρ είναι ένα λοιμώδες νόσημα, που οφείλεται στο πρωτόζωο leismania infantum. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Λεϊσμανίαση σκύλου (Kala-azar)

Ο κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η μόλυνση γίνεται μέσω τσιμπήματος σκνίπας και όχι από τον σκύλο (αφορά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς). Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Λεϊσμανίαση σκύλου (Kala-azar)

Με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε το πρωτόζωο έγκαιρα, πριν αυτό προλάβει να προκαλέσει σημαντικές βλάβες. Συστήνουμε ο έλεγχος να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο (Νοέμβριο), ενώ αν κάποιος θέλει να είναι πιο τυπικός, συστήνουμε και αρχές άνοιξης (Μάρτιο).

Παράσιτο του αίματος που μεταδίδεται με τσιμπούρια. Μπορεί να καταλήξει πολύ επικίνδυνη, αν δεν υπάρξει θεραπεία. 

Εμβόλια, έξω κ ενδο-αποπαρασίτωση, 1-2 φορές το χρόνο προληπτικές εξετάσεις (check up) από την ηλικία του πρώτου έτους, ειδικά σε ζώα τα οποία ζουν έξω και έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα.

Τι κάνω αν...

Μας καλείτε στο τηλέφωνο ή μεταφέρετε το ζώο σας – αμέσως – στο κτηνιατρείο.

Μας καλείτε στο τηλέφωνο ή μεταφέρετε το ζώο σας – αμέσως – στο κτηνιατρείο.

Μας καλείτε στο τηλέφωνο ή μεταφέρετε το ζώο σας – αμέσως – στο κτηνιατρείο.

Επικοινωνία​

Δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο για να μη χρειαστεί να περιμένετε είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού στο 22510 46488

Η διεύθυνση μας είναι Παναγιώτη Βοστάνη 6, πάνω από το Πάρκο Καραπαναγιώτη. Πατήστε εδώ για να μας βρείτε στους Χάρτες.

Το Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου είναι ανοιχτό Δευτέρα με Παρασκευή 9–2 το πρωί και 6–8 το απόγευμα. Το Σάββατο θα μας βρείτε 10–2 το πρωί.

Βεβαίως δεχόμαστε επισκέψεις εκτός του ωραρίου λειτουργίας του Πρότυπου Κτηνιατρείου. Αυτό γίνεται αν έχετε κλείσει κάποιο ραντεβού ή στα επείγοντα περιστατικά.

Επίσκεψη κατ’ οίκον

(κατόπιν ραντεβού)​

Στείλτε μας μήνυμα